Vragen

Veelgestelde vragen debiteuren

 

Heeft u een openstaande schuld bij een van onze opdrachtgevers maar heeft u nog een vraag. Op deze pagina vind u de veel gestelde vragen. 

Mocht uw vraag onbeantwoord blijven, neem dan vooral contact met ons op via onderstaande mogelijkheden. Wij helpen u graag!

 

Bel ons

Mail ons

Plan afspraak

Het kan natuurlijk een keer gebeuren dat je vergeet om te betalen. Je krijgt dan vaak eerst een herinneringsbrief om je er aan te herinneren dat je nog niet hebt betaald. Als je dan alsnog niet hebt betaald, ontvang je een laatste herinnering (de zogeheten 14-dagenbrief). Je hoeft dan nog geen incassokosten te betalen als je binnen de termijn (14 dagen) betaalt.

 

Betaal je later dan ben je ook de incassokosten verschuldigd. Incassokosten zijn de kosten die gemaakt worden door een schuldeiser om de schuld alsnog betaald te krijgen.

 

De hoogte van de incassokosten wordt wettelijk geregeld en is afhankelijk van de hoogte van de vordering.

Er kan dan een gerechtelijke procedure gestart worden. Je krijgt dan een oproep om voor de rechter te verschijnen. Dit gebeurt door een dagvaarding die door de gerechtsdeurwaarder aan jou wordt betekend. Als de rechter besluit dat je moet betalen kan de gerechtsdeurwaarder ervoor zorgen dat het vonnis (beslissing van de rechter) wordt uitgevoerd. Er kan dan bijvoorbeeld beslag worden gelegd op jouw inkomsten of auto. De kosten van de procedure en het beslag moet je dan ook betalen. De kosten kunnen dus oplopen als je niet betaalt. Vraag daarom om hulp als je er zelf niet meer uit komt.

Er is een gerechtsdeurwaarder ingeschakeld om een schuld op jou te verhalen. Een deurwaarder kan dit pas doen wanneer hij beschikt over een uitspraak van de rechter of een dwangbevel van de overheid.

 

De gerechtsdeurwaarder kan beslag leggen op jouw inkomen. Dit kan hij doen bij jouw werkgever of bij de uitkeringsinstantie waar je een uitkering van krijgt. Bij beslag op het inkomen moet er rekening worden gehouden met de beslagvrije voet. Hoe hoog de beslagvrije voet is, is afhankelijk van jouw inkomsten en uitgaven. De beslagvrije voet is het minimumbedrag dat nodig is om jouw belangrijkste levensbehoeften te betalen. Het deel van het inkomen dat boven de beslagvrije voet uitkomt kan in beslag genomen worden. Dit wordt door jouw werkgever of de uitkeringsinstantie overgemaakt aan de deurwaarder, totdat de volledige schuld is afbetaald. Jouw werkgever of de uitkeringsinstantie is verplicht hier aan mee te werken.

 

Wil je meer informatie over de beslagvrije voet? Op www.uwbeslagvrije.nl vindt je meer informatie over de beslagvrije voet en de berekening. Denk je dat jouw beslagvrije niet klopt? Geef dit dan zo snel mogelijk (liefst binnen 4 weken) aan ons door.

Een gerechtsdeurwaarder kan beslag leggen op jouw bankrekening. Je spreekt dan van bankbeslag, waarbij het saldo (boven het beslagvrije bedrag) onder beslag komt te liggen. Een deurwaarder kan dit pas doen wanneer hij beschikt over een uitspraak van de rechter of een dwangbevel van de overheid. Het beslagvrije bedrag geldt voor natuurlijke personen en zelfstandigen zonder personeel. De hoogte van het beslagvrije bedrag is afhankelijk van jouw leefsituatie. Op dit beslagvrije bedrag kan geen beslag worden gelegd.

 

Het bedrag dat boven het beslagvrije bedrag uitkomt valt onder het beslag. Dit maakt jouw bank over naar de deurwaarder. Het gaat om het saldo dat op het moment van beslag op jouw bankrekening staat. Geld dat je na de beslaglegging ontvangt valt niet onder het beslag.

Een gerechtsdeurwaarder kan beslag leggen op jouw voertuig(en). Een deurwaarder kan dit pas doen wanneer hij beschikt over een uitspraak van de rechter of een dwangbevel van de overheid. De deurwaarder zal jou in kennis stellen op welk voertuig (of op welke voertuigen) beslag is gelegd en op welke datum deze in het openbaar zal worden verkocht.


Wellicht dat de schuldeiser bereid is om een betalingsregeling te treffen, zodat de verkoop niet door hoeft te gaan. De gerechtsdeurwaarder kan jou vertellen of de schuldeiser hiertoe bereid is.

Ga naar het debiteurenportaal en log in met jouw persoonlijke gegevens. In het debiteurenportaal kun je de status inzien van de betalingen die al zijn voldaan en de nog openstaande bedragen die nog betaald moeten worden. Daarnaast kan je ook de gemaakte afspraken inzien zodat je altijd weet wat en wanneer je moet betalen.


Ben je door omstandigheden niet in staat om te betalen of heb je nog geen inloggegevens voor het portaal? Neem contact met ons op zodat we samen kunnen kijken naar de mogelijkheden.


Lukt het niet met inloggen? Laat het ons weten! Dan gaan we samen kijken waar het aan ligt.

Betalen kan via onze website, per bank of bij ons op kantoor

 

 • iDEAL: Je kunt via onze website www.wvhl.nl/direct-betalen met iDEAL betalen. Klik op onderstaande button om op deze pagina te komen.
   
 • Per bank: Je kunt het bedrag overmaken naar ons bankrekeningnummer NL 76 RABO 0102 1368 74. Noem het dossiernummer bij jouw betaling.
   
 • Contant of per pin: Je kunt het bedrag per pin of contant bij ons op kantoor betalen.

Als je het openstaande bedrag niet in een keer kunt betalen is het misschien mogelijk om dit in termijnen te betalen. Dit kan je aanvragen door contact met ons opnemen. Als je dit hebt gedaan gaan we jouw voorstel voorleggen aan onze opdrachtgever. Als onze opdrachtgever akkoord gaat, kan je jouw voorgestelde bedrag in termijnen betalen tot het volledige bedrag is afbetaald. 


Is de opdrachtgever niet akkoord? Dan gaan we kijken naar wat er wel mogelijk is. Wij laten zo snel mogelijk weten of onze opdrachtgever akkoord is met jouw voorstel.

Heb je alles afbetaald? Dat is fijn! Dan hoef je niets meer te doen. Mocht er toch nog wat zijn zullen wij contact met je opnemen.

Neem altijd contact met ons op zodat we kunnen kijken naar wat er mogelijk is. Misschien is het ook mogelijk om in termijnen te betalen.

Er zijn veel instanties die mensen met schulden helpen die er zelf niet meer uitkomen. Misschien ben je het overzicht kwijt of heb je gewoon een zetje in de goede richting nodig. Dat is begrijpelijk! Hieronder vind je een aantal instanties die jou verder kunnen helpen zodat jouw schulden niet verder oplopen:

 

 • Stichting lezen en schrijven: Heb je moeite met het begrijpen van alle brieven en het zelf regelen van je geldzaken? Stichting lezen & schrijven biedt (gratis) cursussen aan die u hierbij kunnen helpen! https://www.lezenenschrijven.nl/
   
 • Humanitas: Een Humanitas vrijwilliger kan jou verder helpen met het op orde brengen van de administratie en hoe je dit ook op orde blijft houden. https://www.humanitas.nl/
   
 • Geldfit: Op de website van Geldfit kan je een gratis test doen om te ontdekken hoe financieel gezond jij bent. Bij de uitslag krijg je ook handige tips voor jouw situatie. https://geldfit.nl/
   
 • FiKKs app: In de gratis FiKKs app krijg je financieel overzicht en kan je een persoonlijke buddy kiezen die jou helpt met zaken waar je zelf niet uitkomt. Volledig anoniem zodat jij je veilig voelt om over jouw financiële situatie te praten!
   
 • De gemeente: Voor gratis advies en hulp bij het oplossen van schulden kan je naar de gemeente gaan. Elke gemeente heeft hiervoor een eigen regeling.
   
 • Stadsbank Oost Nederland: Stadsbank Oost Nederland is een gemeentelijke organisatie. Je kan je hier aanmelden als je er zelf niet (meer) uitkomt met jouw financiën. Zij helpen bijvoorbeeld met krijgen van grip op inkomsten uitgaven, schulden oplossen en beschermingsbewind. https://stadsbankoostnederland.nl/
   
 • ROZ: Heb jij als (ex)ondernemer financiële problemen? Neem dan contact op met het ROZ. Er wordt samen naar een oplossing gezocht en je wordt begeleid en geadviseerd bij het afwikkelen van schulden. https://www.rozgroep.nl/