Ik heb mijn huurovereenkomst opgezegd. Hoe nu verder?

U heeft de huurovereenkomst met uw verhuurder opgezegd. De spullen worden langzaamaan gepakt. U bent klaar om te verhuizen. Maar is dit alles wat er moet gebeuren? Nee. Er zijn een aantal belangrijke punten waaraan gedacht moet worden bij de oplevering van uw huurwoning.

Uw verhuurder wil dat u uw huurwoning in de oude staat oplevert. Vaak wordt er een opnamestaat (beschrijving van het gehuurde) gemaakt bij het begin van de huurovereenkomst. Soms gebeurt dit niet. Ook heeft u misschien wel veranderingen aan de woning aangebracht. Hoe moet dit dan bij de oplevering? Hieronder worden de verschillende mogelijkheden besproken.

 • Wel opnamestaat bij start huurovereenkomst en geen (grote) veranderingen
  De woning moet worden opgeleverd zoals bij de start van de huurovereenkomst. Als er schade is, moet dit worden hersteld. Uiteraard komt er ook slijtage voor, dit hoeft niet hersteld te worden.
 • Wel opnamestaat bij start huurovereenkomst maar (grote) veranderingen
  Als er geen toestemming is gegeven door uw verhuurder, dan moeten de veranderingen worden teruggebracht naar de oude staat.
  Als er wel toestemming is gegeven door uw verhuurder, dan hoeven deze niet hersteld te worden. U kunt wellicht een vergoeding hiervoor vragen aan uw verhuurder.
 • Geen opnamestaat bij start huurovereenkomst en geen (grote) veranderingen
  De woning moet bij het einde van de huurovereenkomst in dezelfde staat zijn als toen u de woning ging huren. Mocht de verhuurder van mening zijn dat er door u veranderingen zijn aangebracht, of door uw toedoen schade zijn ontstaan, moet de verhuurder dit kunnen aantonen.
 • Geen opnamestaat bij start huurovereenkomst maar wel (grote) veranderingen
  Als u geen toestemming had om (grote) veranderingen aan de huurwoning aan te brengen, dan moet de woning in de staat zijn als bij de start van de huurovereenkomst. Mocht het gaan om woningverbetering dan kunt u misschien met de verhuurder in gesprek.

Inspectie
Als de huurovereenkomst is opgezegd dan vindt er normaal gesproken een voor- en een eindinspectie van de woning plaats. Mocht het zo zijn dat er door u nog werkzaamheden moeten worden verricht aan de woning dan heeft u dit bij de voorinspectie van de verhuurder te horen gekregen. De verhuurder zal vaak ook een schatting geven van de kosten als u besluit om de herstellingen niet te doen.

Aan het einde van de huurovereenkomst zal er een eindinspectie worden gepland. Als u iets niet heeft hersteld wat er wel is besproken, mag de verhuurder bij u deze kosten in rekening brengen. Deze kosten moeten redelijk zijn en de verhuurder moet u de kans hebben geboden om het werk zelf te verrichten.

Huurovereenkomst opzeggen

Vragen?
Heeft u vragen over het opzeggen van huurovereenkomsten naar aanleiding van dit artikel? Of heeft u opmerkingen of andere juridische vragen?

Dan kunt u natuurlijk contact opnemen met ons via 0546-544777 of per e-mail op info@wvhl.nl. Uiteraard bent u ook van harte welkom om langs te komen aan de Wierdensestraat 116 in Almelo. Een kop koffie of thee staat voor u klaar!

Wilt u meer weten over huurrecht en wat wij hierin voor u kunnen betekenen?
Bekijk dan ook eens deze pagina >>>