Huwelijkse voorwaarden: Overeenkomstenrecht in optima forma

huwelijksevoorwaarden

Het ultieme liefdesverbond tussen twee mensen: het huwelijk. Zo was onlangs het 20-jarig jubileum van het koninklijk echtpaar: Helaas redden veel huwelijken dit niet. Sterker nog, in Nederland is er de afgelopen jaren een exponentiële groei in het aantal echtscheidingen. Hoewel je je misschien niet bezig wilt houden met financiële zaken voordat je in het huwelijksbootje stapt, is het wel verstandig om jullie wensen in de vorm van huwelijkse voorwaarden vast leggen.

Je zult je misschien afvragen; waarom houdt jullie kantoor zich bezig met huwelijkse voorwaarden? Wij staan bij velen bekend om onze deurwaarders en incasso-specialisten, maar beschikken ook over een team juristen en mediators die kunnen bijstaan bij juridische kwesties, zoals het vastleggen van afspraken binnen een huwelijk en/of geregistreerd partnerschap.

Wat zijn huwelijkse voorwaarden?

Huwelijkse voorwaarden zijn de afspraken die je onderling maakt om bezittingen en schulden te verdelen in het geval van een scheiding. Als er geen huwelijkse voorwaarden worden bedongen, dan gelden er andere regels bij de verdeling. Mogelijk moeten de bezittingen en de schulden dan evenredig over de echtgenoten verdeeld worden.

Kies je niet voor het huwelijk, maar voor een geregistreerd partnerschap? Tussen geregistreerd partners gelden juridisch gezien dezelfde regels als tussen echtgenoten met betrekking tot huwelijkse voorwaarden. Ook dan kan je dus afspraken maken in de vorm van huwelijkse voorwaarden.

Wat zijn de definities van schulden en bezittingen?

Alle bezittingen minus de schulden vormen het vermogen. In huwelijkse voorwaarden kun je afspreken dat een bezit of schuld behoort tot jouw privévermogen, het privévermogen van de ander of het gezamenlijke vermogen. Dit laatste wordt ook wel de 'gemeenschap' genoemd.

Het is verstandig om vóór het huwelijk of geregistreerd partnerschap af te spreken aan wie wat toebehoort. Ook tijdens het huwelijk of het partnerschap kunnen bezittingen echter gekenmerkt worden als privé- of gemeenschappelijk bezit. Praktijkvoorbeeld: een vrouw besluit een nieuwe hobby te uit te proberen en koopt van haar eigen vermogen een dure racefiets. Als de echtgenoten niet vastleggen dat deze fiets aan de vrouw toebehoort, dan zal bij een eventuele scheiding de fiets potentieel verkocht moeten worden. De opbrengst wordt dan verdeeld over de echtgenoten.

Aanpassen van huwelijkse voorwaarden

Vindt er een belangrijke ontwikkeling plaats die invloed kan hebben op het vermogen? Bijvoorbeeld omdat één van de twee zakelijk een impactvolle keuze maakt zoals het starten van een eigen onderneming? Dan is het verstandig om de risico's die hiermee gepaard gaan van tevoren te beperken. Anders is de echtgenoot wellicht mede-eigenaar van de onderneming en/of medeaansprakelijk voor de schulden van de onderneming.

En hoe zit het met schulden?

Schulden worden ook toegerekend tot vermogen en worden op dezelfde manier behandeld als bezittingen. Ook hier is het mogelijk dat een schuldeiser zich kan verhalen op de vermogens van beide echtgenoten.

In het geval van overlijden

In het voorgaande hebben we het voornamelijk over schulden gehad. Hoe zit het met het overlijden van één van de partners? Op grond van de wet is het huwelijk (en hiermee ook de huwelijkse voorwaarden) dan ten einde. De echtgenoten kunnen hierover afspraken maken in de huwelijkse voorwaarden. Deze afspraken kunnen afwijken van die bij een scheiding.

Uiteindelijk hebben huwelijkse voorwaarden één doel; het voorkomen conflicten. Het is belangrijk om duidelijke afspraken te maken voor het geval dat er onvoorziene omstandigheden voordoen. Iedereen trouwt met de beste intenties, maar bij iedereen zou het helaas tóch anders kunnen uitpakken.

Mochten vragen opborrelen over dit onderwerp of heb je juridische bijstand nodig? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij staan je graag te woord.

Maatschappelijke betrokkenheid tijdens de Slingerb...
Dagvaarden: waarom en wanneer?
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Gast
maandag 16 mei 2022

Captcha afbeelding

Bellen

E-mail

What's App

Zoeken

Online dossier

Aanleveren opdracht

Direct betalen

Incassokosten

Tarieven