Onderwijsinstellingen krijgen steeds meer te maken met schulden onder studenten. Jongeren hebben moeite met het tijdig betalen van rekeningen waardoor er schulden ontstaan.
Uit onderzoek van het CBS blijkt dat er een stijgende lijn is onder studenten die te maken hebben met schulden. Deze schulden ontstaan door schoolkosten die zij niet in één keer kunnen aflossen. Denk hierbij aan schoolgeld, boeken, cursusgeld, enzovoort. De hoogte van de totale studieschuld in Nederland is afgelopen jaar met 1,7 miljoen verhoogd ten opzichte van het jaar daarvoor. De studieschulden blijven oplopen voor studenten omdat zij vaak meerdere jaren studeren of nog een vervolgopleiding gaan doen, wat vaak financiële problemen met zich meebrengt.
Problemen
Studenten ervaren emotionele uitputting, bezorgdheid over hun financiële situatie en voelen zowel interne als externe druk om te presteren, blijkt uit een enquête van het Interstedelijk Studentenoverleg (ISO). Uit de conclusie van dit onderzoek blijkt dat de psychische klachten veroorzaakt door een studieschuld een negatieve invloed hebben op het welbevinden van de studenten. Wat voornamelijk is gerapporteerd in de enquête is de prestatiedruk die studenten ondervinden door het opbouwen van schulden, maar ook de stress veroorzaakt door de consequenties die studieschulden met zich meebrengen.
Hoe nu verder?
Het is van belang dat deze problemen worden aangepakt. Dit is van belang zodat studenten met een gerust hart door kunnen met hun studie, minder druk zullen ervaren en hierdoor ook beter zullen presteren. Ook is het van belang dat studenten zich gehoord voelen en er een passende oplossing wordt geboden wanneer zij kampen moet financiële moeilijkheden.
BetaalGenoot
BetaalGenoot biedt ter beperking van deze problemen een laagdrempelige mogelijkheid aan studenten om hun schoolkosten in termijnen af te kunnen betalen. Studenten krijgen de mogelijkheid een regeling te treffen op en wij streven ernaar om de naleving hiervan in goede banen te leiden. Op deze manier staat er minder druk op de studenten om een hoog bedrag in één keer af te betalen. BetaalGenoot biedt dus voor studenten, maar ook voor onderwijsinstellingen een helpende hand.
Het biedt studenten een eigen online omgeving waarin zij kunnen inzien wat de hoogte van het openstaande bedrag is, maar ook zelf een regeling kunnen aanvragen. Voor onderwijsinstellingen zorgt BetaalGenoot ervoor dat de financiële afdeling een groot deel aan zorgen wordt ontnomen. BetaalGenoot maakt het verschil omdat wij op een menselijke en persoonlijke manier studenten uit de schuldenproblematiek willen houden en dit niet via een geautomatiseerd systeem doen. Op deze manier is én blijft onderwijs dus toegankelijk voor iedereen.
Geïnteresseerd in BetaalGenoot voor uw onderwijsinstelling? Bekijk de website (www.betaalgenoot.nl) of neem contact met ons op via betaalgenoot@wvhl.nl of 085 - 06 43 091