Bestellen = betalen? Niet altijd!

Bijna iedereen bestelt tegenwoordig weleens iets online. Niet gek want anno 2022 wordt echt werkelijks alles online verkocht. Van kleren tot koelkasten (Leuke kijktip: Maurice de Hond voorspelde in 1995 dat het internet en online winkels het helemaal gingen worden. Hij werd destijds voor gek verklaard door Sonja Barend: https://www.youtube.com/watch?v=kF0WOeMIOrk&t=929s).

 

Door de jaren heen is er veel veranderd op het gebied van wet- en regelgeving voor online kopen. Enkele grote juridische wijzigingen waren bijvoorbeeld de wet ‘kopen op afstand’ waarbij de consument minimaal 14 dagen bedenktijd heeft of de AVG-regels die de privacy van de consument in behoorlijke mate beschermt.

 

Een recent arrest van Het Hof van Justitie van de Europese Unie heeft de vereisten van online verkoop weer iets aangescherpt. In het kort: Wanneer men op de ‘bestelknop’ klikt, moet het duidelijk zijn dat er een betaalverplichting aan zit. Alleen ‘bestellen’ of ‘aanvragen’ is niet meer voldoende en kan er zelfs toe leiden dat de overeenkomst wordt ontbonden door de rechter. 

 

Hoe dan wel?

Door simpelweg ‘en betalen’ toe te voegen aan bovenstaande voorbeelden geef je duidelijk aan dat er een betaalverplichting aanwezig is. Voor de volledigheid: Door op de bestelknop ‘Bestellen en betalen’ of ‘aanvragen en betalen’ te zetten, zit je helemaal safe. 

 

Wil je meer weten over deze specifieke uitspraak of de wet- en regelgeving omtrent verbintenisrecht m.b.t. webwinkels en/of kopen op afstand? Neem contact met ons op. Wij vertellen je er graag meer over.


Vindplaats van het arrest van Het Hof van Justitie van de Europese Unie: HvJ EU 7 april 2022, ECLI:EU:C:2022:269.