3 Tips voor Effectief Debiteurenbeheer

Als financieel juridisch experts begrijpen we als geen ander hoe belangrijk goed debiteurenbeheer is voor het succes van een bedrijf. Maar wat houdt goed debiteurenbeheer precies in?


Debiteurenbeheer betreft het proces van effectief beheren en opvolgen van openstaande vorderingen om ervoor te zorgen dat deze tijdig worden betaald. In dit blogartikel geven we een drietal tips mee die bijdragen aan een effectief debiteurenbeheer:


1. Hanteer duidelijke betalingsvoorwaarden

Het begint allemaal met duidelijke betalingsvoorwaarden. Zorg ervoor dat je deze voorwaarden duidelijk communiceert aan je klanten bij het aangaan van een zakelijke relatie. Vermeld de betalingstermijnen duidelijk in je facturen en contracten.


2. Maak gebruik van geautomatiseerde facturatie en herinneringen

Geautomatiseerde facturatie en herinneringen kunnen een gamechanger zijn voor efficiënt debiteurenbeheer. Investeer in software die het proces van facturatie automatiseert en herinneringen stuurt naar klanten voorafgaand aan de vervaldatum van hun facturen. Dit helpt bij het verminderen van te late betalingen door klanten eraan te herinneren dat een betaling binnenkort verschuldigd is.


3. Zorg voor open communicatie en klantrelaties


Last but not least, onderhoud open communicatie en sterke klantrelaties. Sta open voor vragen of zorgen van klanten met betrekking tot betalingen en bied indien nodig ondersteuning of flexibele betalingsregelingen aan. Sterke klantrelaties kunnen niet alleen bijdragen aan een betere cashflow, maar ook aan een positieve reputatie voor je bedrijf.


Bovenstaande tips zijn natuurlijk maar een tipje van de sluier, maar kunnen al wel helpen met verbeteren van je huidige debiteurenbeheer. Wil je echter volledig meegenomen worden wat je kunt doen om te zorgen dat jouw klanten tijdig betalen, zonder dat dit ten koste gaat van de (goede) klantenrelatie? Schrijf je dan in voor onze 1-daagse cursus Debiteurenbeheer & Telefonisch Incasseren (klik hier voor meer informatie).

Het belang van een sterke klantrelatie in debiteurenbeheer

Een goede klantrelatie is van essentieel belang. Niet alleen zorgt het ervo...

Ondernemer vaak de dupe van nieuwe wet schuldsanering

Sinds 1 juli 2023 is de Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen (WSNP) aang...

3 Tips voor Effectief Debiteurenbeheer

Debiteurenbeheer betreft het proces van effectief beheren en opvolgen van o...

Begrijpelijke taal door deurwaarders voor debiteuren

In een wereld waar communicatie steeds meer vertrouwt op geschreven woorden...

Vooruit kijken is beter dan verwijten

Onlangs heb ik  een mediation-traject afgerond met twee directeuren van twe...

Goede Algemene voorwaarden om juridische problemen te voorkomen

Een juridisch geschil; over het algemeen zit niemand daar op te wachten. Ee...

Top 10 smoezen

Van 'enge deurwaarder' naar 'behulpzame probleemoplosser'

Debiteurenbeheer door WVHL

In onze eerdere blog hebben wij u diverse tips gegeven om een goed debiteur...